برگزاری پنجمین کنگره انفورماتیک تصویربرداری ایران در شیراز
رئیس پنجمین کنگره انفورماتیک تصویربرداری ایران گفت: این کنگره با حضور 200 نفر از اساتید ، دانشجویان ، کارشناسان رادیولوژی از چهارم تا ششم بهمن ماه سال جاری در مجتمع ولایت دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار میشود.
مهرزاد لطفی ظهر امروز در جمع خبرنگاران استان فارس اظهار داشت: این کنگره با همکاری انجمن رادیولوژی ایران ، مرکز تحقیقات تصویربرداری پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و بخش رادیولوژی شیراز برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه شیراز در زمینه رادیولوژی دیجیتال بدون فیلم از جایگاه ویژهای در کشور برخوردار است ، افزود: در این کنگره اساتیدی از آکادمی Europacs اروپا و کشورهای اسپانیا ، ترکیه و مالزی حضور مییابند و به آخرین دستاوردهای علم پزشکی در این زمینه میپردازند.
مدیر گروه رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: در سیستم رادیولوژی دیجیتال بدون فیلم ، پزشکان میتوانند در هر نقطهای از جهان با دسترسی به اینترنت از آخرین وضعیت بیماران اطلاع یابند و با همکاران خود تبادل نظر کنند.
رئیس پنجمین کنگره انفورماتیک ایران بیان داشت: سیستم تصویربرداری ذخیرهسازی انتقال تصاویر از سال آینده به صورت یکپارچه در تمام مراکز درمانی استان فارس راهاندازی و نصب میشود.
لطفی اضافه کرد: این سیستم هماکنون در بیمارستانهای شهید فقیهی ، نمازی ، حضرت زینب ، علی اصغر ، مرکز بهداشت والفجر و نیز شهرهای کازرون ، مرودشت ، آباده ، نورآباد ، لار ، فیروزآباد و گراش نصب و در حال راهاندازی است.
رئیس پنجمین کنگره انفورماتیک تصویربرداری دیجیتال بدون فیلم کشور نیز در این نشست اظهار داشت: تاکنون 75 مقاله به دبیرخانه این کنگره ارسال و از این تعداد 24 مقاله به صورت شفاهی پذیرفته شده است.
علیرضا شکیبا خاطرنشان کرد: با نصب این سیستم تمام بیمارستانهای علوم پزشکی میتوانند بهجای استفاده از تصویر سنتی از دیجیتال بدون فیلم استفاده کنند.
برگزاری نشست خبری PACS در بیمارستان شهید فقیهی
دکتر مهرزاد لطفی ؛ مدیرگروه رادیولوژی و رئیس کنگره انفورماتیک تصویربرداری کشور گفت: علت اینکه این کنگره در شیراز برگزار خواهد شد ، این است که دانشگاه علوم پزشکی شیراز در زمینه PACS بسیار زیاد کار کرده است. از آکادمی Europacs اروپا دو نفر بعنوان کارشناس و مدرس این کار در همایش مذکور شرکت می کنند که خودشان از کشور اسپانیا و اروپا بوده و دکتر جاهدی مهمان ایرانی از مالزی هست که سابقاً در دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده اند.
وی اضافه کرد: کنگره 3 روزه است که روز اول برگزاری کارگاه (صبح و عصر) می باشد و در این کنگره ، درباره کاربردهای تبلت در دنیای تصویربرداری و پزشکی نیز مطالبی مطرح خواهد شد. در روز جمعه یک Hospital Tour داریم که از مشتاقان درون کنگره می توانند به این بیمارستان آمده و وضعیت بیمارستان را مشاهده می کنند.
وی گفت: بیمارستان شهید فقیهی بعنوان بیمارستانی است که از صفر تا صد پروسه درخواست تصویربرداری ، انجام تصویربرداری شامل سی تی اسکن ، MRI ، فیلم ساده و ... ، گزارش و رؤیت گزارش کاملا بصورت دیجیتال بوده و فیلم بطور کلی حذف شده و بیمارستان نمازی نیز در شرف انجام این مسئله است.
دکتر لطفی ضمن تشکر از خانم عمادی و آقای نعمت الهی و دکتر شکیبا که در زمینه PACS خیلی فعال بوده و زحمات بسیاری در این باب کشیده اند ، گفت: در سیستم PACS هم تاریخچه بیماری موجود است ، هم خود فیلم ها قابل مشاهده است و هم گزارش پزشک را می توانند ببینند و کل اطلاعات بیمار قابل مشاهده می باشد.
وی ادامه داد: ما به یاری خدا توانستیم تمامی کارهایی که قول انجامشان را داده بودیم انجام داده و در شرایط تحریم ، 20 دستگاه DR را با قیمت 2 میلیارد تومان برای دانشگاه علوم پزشکی خریداری نماییم. دستگاه های DDR (رادیولوژی دیجیتال) در بیمارستان های شهید فقیهی ، نمازی ، شهید چمران ، شهید رجائی و مرودشت و درمانگاه شهید مطهری راه اندازی شده است.
دکتر لطفی اظهار داشت: در بیمارستان های شهید فقیهی ، بیمارستان نمازی ، بیمارستان شهید چمران ، درمانگاه شهید مطهری ، مرکز ریوی بهداشت استان ، بیمارستان حضرت زینب (س) ، بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) و شهرهای کازرون ، مرودشت ، آباده ، نورآباد ، داراب ، فیروزآباد ، لار و گراش ، این شبکه در حال نصب می باشد.
وی افزود: امید است که بتوانیم سیستم یکپارچه PACS را در تمام استان بصورت یکپارچه پیاده نماییم ؛ چرا که با نصب این شبکه و سیستم در تمامی بیمارستان های استان و شهرستان ، بطور قطع فیلم حذف خواهد شد.
مدیر گروه رادیولوژی بیان کرد: ما آمادگی کامل داریم تا تمام پزشکان بخش خصوصی ، مطب ها و بیمارستان ها به سیستم PACS دانشگاه وصل شوند تا چنانچه CD مریض گم شد ، بتوان به راحتی اطلاعات را از سیستم PACS بدست آورد. تمامی پزشکان با عضویت در این سیستم ، با وارد کردن شماره ملی بیمار می توانند اطلاعات وی را مشاهده نمایند.
وی در پایان گفت: ما در بیمارستان شهید فقیهی به جز پیاده سازی سیستم PACS ، اتاق های گزارش تصاویر رادیولوژی را بصورت استانداردهای بین المللی تبدیل می نماییم که این اتاق ها بعنوان اولین اتاق گزارش تصویر رادیولوژی استاندارد معرفی خواهد شد.
دکتر شکیبا ، رئیس انجمن رادیولوژی نیز گفت: تمامی مراکز اعم از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و شهرستان ها در ماه های آینده به سیستم رادیولوژی دیجیتال مجهز می شوند. یعنی با استقرار این شبکه می توانند تصاویر را از راه دور مشاهده نمایند.
وی ادامه داد: کار بزرگی که دانشگاه علوم پزشکی در زمینه زیرساخت انجام داده ، این است که مجموعه های خود را با فیبر نوری به هم متصل کرده و این بدان مفهوم است که دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای خود در سطح شهر شیراز یک زیرساخت جداگانه بوجود آورده است. در شهرستان ها هم یک پهنای باند مناسبی از مخابرات گرفته شده که امیدواریم بر روی همین پهنای باند بتوانیم این شبکه را پیاده کنیم.
دکتر شکیبا گفت: زمانی که پزشک در این شبکه تصمیم گیری می نماید ، می تواند پاسخ بیمار را بر روی همان شبکه تایپ نماید ولی در عین حال می تواند به صورت تلفنی نیز نتیجه گیری از تصاویر را به همکار خود گزارش نماید.
وی اضافه کرد: در این روش ، کیفیت تصاویر بهتر شده و تصاویر متعدد را می توان بصورت همزمان همراه داشت ؛ یعنی درکل ، بُعد مکان برداشته شده و نیاز به جابجایی و حمل و نقل تصاویر بصورت فیزیکی نیست و بر روی شبکه اینترنت تمامی تصاویر را می توان از هر جای دنیا مشاهده نمود و تصمیم گیری کرد. از این شبکه ها در سرتاسر دنیا بدین منظور استفاده می شود تا سیستم هایشان را بصورت 24 ساعته سرپا نگه دارند. مثلا فرض کنید یک واحد بیمارستانی ، یک شعبه دیگر در آن سوی دیگر دنیا تأسیس می کند اما می تواند بطور همزمان به بیماران رسیدگی کند.
رئیس انجمن رادیولوژی گفت: از زمانی که این شبکه به وجود آمده ، سرعت تشخیص و دسترسی بسیار زیاد است. قبلاً هرگاه لازم بود یکی از پزشکان یک تشخیص در خصوص یک مشکل بدهد ، باید بصورت فیزیکی این فیلم تحویل داده می شد و آن پزشک در منزل بدون استفاده از تجهیزات مناسب ، آن را مشاهده نموده و پاسخ دهد اما امروزه با استفاده از این شبکه می توان فوراً تصویر را بصورت دیجیتالی مشاهده نمود و نظر داد.
وی افزود: یکی از بزرگترین چالش های ما این است که وقتی یک سیستم الکترونیکی می شود ، بحث محرمانگی اطلاعات مطرح می شود و نرم افزارهایی که ما استفاده می کنیم ، باید این ویژگی را داشته باشند که دارای طبقه بندی بوده ، قابلیت محدود کردن دسترسی ها را داشته و تنها توسط شناسه و گذرواژه به کاربران اجازه دسترسی بدهند. تصاویر پزشکی از استانداردی برخوردار است که نیاز به نرم افزار بخصوصی دارد. معمولا همراه هر CD ، این نرم افزار ارائه می شود و بدون این نرم افزار ، امکان دیدن این تصویر بر روی ویندوز وجود ندارد.
وی ادامه داد: همکاران ما آمادگی لازم را دارند تا به پزشکانی که به نحوی با تصاویر ارتباط دارند ، بصورت چهره به چهره آموزش دهند و این کنفرانس نیز به دلیل همین منظور ایجاد شده است. ما ابتدا از سطح پرستاران ، سرپرستارها ، مسئولین بخش ها و پزشکان شروع به آموزش نموده و سپس این شبکه را در اختیار آنها قرار دادیم.
دکتر پیمان پترام فر ، رئیس مرکز آموزشی درمانی شهید فقیهی نیز گفت: یکی از معضلاتی که در سیستم های بیمارستانی و علی الخصوص در بیمارستان های دولتی وجود دارد ، وجود زیاد بیمارانی است که در آنها پذیرش می شوند. این هجوم بالای بیماران باعث می شود که اورژانس شلوغی داشته باشیم. اورژانس های شلوغ ، زمانی خلوت خواهد شد که این گردش بیمار در سیستم بیمارستانی سریع انجام شود.
وی اضافه کرد: در سیستم های سنتی ، تصویربرداری و حصول نتیجه آن ، حدوداً 3 الی 4 روز بطول می انجامید که این خود موجب افزایش هزینه سلامت در سطح کل کشور می شود و فیلم هایی که در این زمینه خریداری می شوند ، بعنوان فیلم های رادیولوژی ، هزینه های گزافی را هم برای بیمار و هم برای سیستم سلامت و درمان ایجاد می کند. مشکل دیگر این است که این فیلم ها در داخل کشور تولید نشده و مجبور به واردات آن از خارج از کشور هستیم که ارزبر می باشند. همچنین تمام این فیلم ها آلودگی زیست محیطی ایجاد می نمایند که با همفکری اساتید گروه رادیولوژی با بیمارستان ، یک راهکار منطقی به نام پیاده سازی سیستم PACS بوجود آمد.
مهندس نعمت الهی ، مسئول فنی کمیته PACS دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز گفت: مشکلات این طرح عبارت است از مشکل نرم افزاری ، نقص ذاتی CD و تجهیزات مکانیکی که زمانبر می باشد ؛ ممکن است پزشک در مطب خود کامپیوتر نداشته باشد.
وی در خصوص راه حل مشکلات مذکور گفت: راهکار حل این مسئله این است که باید شبکه اینترانت ملی تقویت شود تا بلکه تصویر را بجای استفاده از CD ، از طریق اینترنت برای پزشک ارسال نماییم.
لازم به ذکر است که بعد از شیراز ، تهران و اغلب شهرهای کشور این قابلیت را داشته و در سطح استان نیز بعد از شیراز ، شهرستان مرودشت این قابلیت را دارا خواهد شد.
تجهیز 37 درصد مراکز درمانی شیراز به سیستم تصویربرداری پیشرفته دیجیتال
رئیس اداره تجهیزات پزشکی و سفارشات خارج دانشگاه علوم پزشکی شیراز از تجهیز 37درصد مراکز درمانی این دانشگاه به سیستم تصویربرداری پیشرفته دیجیتال خبر داد.
دکتر سید ابوالفضل هاشمی اصل با اشاره به خرید و نصب دستگاه های جدید تصویربرداری دیجیتال در مراکز درمانی استان فارس ، افزود: 13 دستگاه CR و هفت دستگاه DDR جدید به مجموعه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سراسر استان فارس افزوده شده است.
وی ابراز داشت: با توجه به هزینه ای که صرف جابجایی تصاویر رادیولوژی سیستم های قدیمی بین بخش های بیمارستانی ، خرید فیلم های خام رادیولوژی و ظهور و ثبوت آنها ، نگهداشت و نیروی انسانی ، فضای نگهداری کلیشه و همچنین تاریکخانه می شد ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز در چند سال گذشته با پیشرفت تکنولوژی ، تصمیم به تبدیل سیستم پیشین تصویربرداری به سیستم پیشرفته جدید نموده است.
رئیس اداره تجهیزات پزشکی و سفارشات خارج دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص پیاده سازی سیستم PACS (سیستم انتقال و ذخیره تصاویر پزشکی) در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، افزود: پیاده سازی سیستم PACS ، برداشت گام مهمی در صرفه جویی هزینه های خرید فیلم ، چاپ فیلم ، ماده ظهور و ثبوت ، تعمیر و نگهداشت دستگاه ها بوده است.
وی تصریح کرد: این سیستم همچنین اقدام مهمی نیز در زمینه افزایش کارایی تصاویر رادیولوژی، کاهش زمان تصویربرداری ، کاهش زمان انتظار بیمار ، دسترسی سریع و جامع تر پزشکان به تصاویر رادیولوژی بیمار ، همچنین طبقه بندی اطلاعات تصویربرداری بیمار و استفاده های تحقیقاتی و آموزشی محسوب می شود.
دکتر هاشمی اصل با اشاره به مراکز تجهیز شده به دستگاه DDR ، گفت: مرکز آموزشی درمانی نمازی شیراز ، مرکز آموزشی درمانی شهید دکتر چمران شیراز ، درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی شهید آیت الله مطهری شیراز ، بیمارستان شهید رجائی شیراز ، مرکز آموزشی درمانی شهید دکتر فقیهی شیراز و مرکز آموزشی درمانی شهید آیت اله مطهری مرودشت تاکنون به این سیستم تصویربرداری مجهز شده اند.
وی خاطرنشان کرد: 13 مرکز تجهیز شده به دستگاه CR نیز شامل مرکز آموزشی درمانی نمازی شیراز ، مرکز آموزشی درمانی شهید دکتر چمران شیراز ، درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی شهید آیت اله مطهری شیراز ، بیمارستان شهید رجائی شیراز ، مرکز آموزشی درمانی شهید دکتر فقیهی شیراز ، مرکز آموزشی درمانی شهید آیت الله مطهری مرودشت ، مرکز آموزشی درمانی حضرت زینب (س) شیراز ، بیمارستان حضرت ولی عصر (عج) نورآباد ممسنی ، بیمارستان حضرت قائم (عج) فیروزآباد ، بیمارستان حضرت ولی عصر (عج) کازرون ، بیمارستان حضرت امام حسن مجتبی (ع) داراب ، بیمارستان امام خمینی (ره) آباده ، مرکز آموزشی درمانی حضرت علی اصغر (ع) شیراز و واحد ریوی مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز است.
دانلود برنامه علمی پنجمین کنگره انفورماتیک تصویربرداری ایران
کلمات کلیدی: biomedical engineering ، مهندسی پزشکی ، آشنایی با مهندسی پزشکی ، معرفی مهندسی پزشکی ، مهندسی پزشکی گرایش بالینی ، مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک ، مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک ، مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال (بیومواد) ، مهندسی پزشکی ایران ، مهندسی پزشکی دانشگاه پیام نور ، پایگاه آموزشی و اطلاع رسانی مهندسی پزشکی ، اخبار و تازه های مهندسی پزشکی ، مقالات مهندسی پزشکی ، آموزش مهندسی پزشکی ، دانلود کتاب های مهندسی پزشکی ، دانلود جزوه های مهندسی پزشکی ، دانلود نمونه سوالات امتحانی مهندسی پزشکی ، انفورماتیک تصویربرداری ، PACS ، رادیولوژی دیجیتال ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، تصویربرداری پزشکی