روش درمانی برای پیشگیری از آرتروز پس از جراحت کشف شد
محقق ایرانی دانشگاه دوک با استفاده از سلول های بنیادین به یک درمان نویدبخش برای پیشگیری از آرتروزی که پس از صدمه به مفصل ایجاد شده، رسید.
به گزارش خبرگزاری مهر، صدمه یک مفصل احتمال ابتلا به یک نوع از آرتروز را که از آن با عنوان آرتروز پس از تروما (ضایعات ضربه ای) یاد می شود، افزایش می دهد که تاکنون هیچ درمانی برای آن وجود نداشته که پیشرفت آرتروز پس از جراحت را کند یا اصلاح کند.
محققان دانشگاه دوک یک رویکرد درمانی نویدبخش برای این وضعیت یافته اند که در آن از یک سلول بنیادین به نام Mesenchymal یاد می شود. تحقیقات آنها منتهی به یافتن درمانی شده که می تواند پس از جراحت مفصل و پیش از بروز نشانه های مهم آرتروز مورد استفاده قرار گیرد.
دانشمندان بر این باورند که سلول های بنیادین می تواند از آرتروز پس از تروما پیشگیری کند و این امر با دگرگونی تعادل التهاب و بازسازی مفاصل زانو صورت می گیرد، چرا که این سلول های بنیادین دارای ویژگی های سودمندی در سایر بخشهای بدن هستند.
دکتر فرشید گیلک مدیر تحقیقات استخوان پزشکی در دانشگاه دوک و نویسنده ارشد این تحقیق اظهار داشت: این سلول های بنیادین می توانند از آرتروز پس از تروما جلوگیری کنند.
این تحقیق در مجله "پیوند سلول" منتشر شده است.
دانشمندان همچنین اعتقاد داشتند که یک نوع نژاد موش که دارای ویژگی های درمان پذیری سریع است می تواند نتایج بهتری از موش های عادی داشته باشد اما این تصور نادرست بود.
دکتر برایان دیکمن از محققان آزمایشگاه گیلک اظهار داشت: ما تصمیم گرفتیم که درباره دو درمان تحقیق کنیم؛ یکی سلول های بنیادین موش های عادی و دیگری سلول های بنیادین موش هایی که به سرعت درمان می شوند. فکر می کردیم که سلول های بنیادین موشی که به سرعت درمان می شود می تواند نتیجه متفاوتی در پی داشته باشد ، اما در عوض به این نتیجه رسیدیم که سلول های موش های عادی پاسخ بهتری می دهند و پس از این که دریافتیم سلول های بنیادین عادی نتیجه خوبی دارند بسیار هیجان زده شده بودیم.
براساس اظهارات دکتر گیلک به عنوان استاد جراحی استخوانی و مهندس پزشکی زیستی، برخی از افراد نیز در مقوله افرادی قرار می گیرد که سریع بهبود می یابند، آنها پس از یک شکستگی استخوان به سرعت روند درمان را طی می کنند اما برخی از افراد پس از یک شکستگی یا یک جراحت مفصلی دچار آرتروز می شوند.
این پزشک ایرانی دانشگاه دوک گفت: توانایی موش هایی که به سرعت روند درمان را طی می کنند در این است که ممکن است آنها پس از یک شکست ممکن است دارای ویژگی های متفاوتی در سلول های بنیادین خود باشند که می تواند عامل مهم تلقی شود اما ما هنوز این عامل را نمی شناسیم.
دیکمن که عضو گروه مهندسی پزشکی زیستی دانشگاه دوک است ، گفت: سلول های بنیادین سطح عامل های مشخص ایمنی را که سیتوکین نامیده می شوند تغییر می دهند و پاسخ درمان استخوانی را دگرگون می کند.
سیتوکینها دسته ای از پروتئینهای محلول در آب هستند که وظیفه انتقال پیام بین سلولها را برعهده دارند.
گیلک اظهار داشت: تحقیقات معدودی صورت گرفته که تا این حد سلول های بنیادین را پالایش کند. ما از سلول های بنیادین Mesenchymal استفاده کردیم که سلول های مغز استخوانی هستند و قرار نیست که بخشی از خون باشند.
دیکمن یادآور شد: یکی از چالش های این زمینه ایجاد سیستمی برای طبقه بندی سلول های خاصی بود که نیاز داشتیم، سلول های بنیادین Mesenchymal می توانند یک نوع سلول نادر را در مغز استخوان شکل دهند.
وی افزود: ما به این نتیجه رسیدیم که قرار دادن سلول های بنیادین در شرایطی که دارای اکسیژن اندک است موجب می شود که آنها رشد بیشتری داشته باشند تا این که به اندازه ای از آنها داشته باشیم که برای ایجاد تغییر درمانی موثر باشد.
منبع: خبرگزاری مهر
کلمات کلیدی: biomedical engineering ، مهندسی پزشکی ، آشنایی با مهندسی پزشکی ، معرفی مهندسی پزشکی ، مهندسی پزشکی گرایش بالینی ، مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک ، مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک ، مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال (بیومواد) ، مهندسی پزشکی ایران ، مهندسی پزشکی دانشگاه پیام نور ، پایگاه آموزشی و اطلاع رسانی مهندسی پزشکی ، اخبار و تازه های مهندسی پزشکی ، مقالات مهندسی پزشکی ، آموزش مهندسی پزشکی ، دانلود کتاب های مهندسی پزشکی ، دانلود جزوه های مهندسی پزشکی ، دانلود نمونه سوالات امتحانی مهندسی پزشکی ، آرتروز ، آرتروز پس از جراحت ، سلول های بنیادی ، سلول های مغر استخوانی