مرجع مهندسی پزشکی ایران

آشنایی با روپوش سربی

آشنایی با روپوش سربی   روپوش سربی (Lead Coat)تابش بیش از حد اشعه ایکس و نیز اشعه رادیواکتیو که از جنس اشعه گاما ...

آشنایی با روپوش سربی

 

روپوش سربی (Lead Coat)
تابش بیش از حد اشعه ایکس و نیز اشعه رادیواکتیو که از جنس اشعه گاما هستند ، مضر و خطرناک است. این اشعه ها در مقادیر زیاد موجب اختلال در کارکرد سلول ها و تکثیر آن ها می شوند. در مقادیر مضر می توانند موجب اختلالات گذرا شوند و در مقادیر بسیار زیاد می توانند موجب بروز سرطان و یا حتی مرگ شوند. از این رو کسانی که در برابر تابش مداوم این اشعه ها هستند ، باید از یک محافظ قوی استفاده نمایند که روپوش سربی می تواند یک وسیله کارآمد باشد.

نمونه ای از روپوش های سربی


طرز کار
از آنجا که این پوشش های سربی معمولاً جهت محافظت در برابر پرتوهای ثانویه و نشتی مورد استفاده قرار می گیرند و نیز بر اساس استانداردهای مورد تأیید سازمان انرژی اتمی ، ضخامت سرب معادل در این محافظ ها 0/5 میلیمتر و در مواد خاص  0/75 میلی متر است. اما به هر حال اپراتور یا بیمار در استفاده از این پوشش ها با دو مشکل عمده مواجه می شوند ؛ یکی میزان انعطاف پذیری و دیگری وزن این پوشش ها که می تواند در طولانی مدت بسیار ناخوشایند باشد از این رو همواره کمپانی های مختلف در سراسر جهان تلاش کرده اند تا در طراحی خود روش های نوینی جهت کاهش وزن و افزایش انعطاف پذیری این روپوش ها به کار گرفته و مشکلات مربوطه را تا حد امکان به حداقل برسانند.
دو روش مؤثر در افزایش انعطاف پذیری و کاهش وزن روپوش های سربی که امروزه توسط بسیاری از شرکت های پیشرو مورد استفاده قرار گرفته ، تولید لاستیک های سربی بسیار مرغوب با نام Super Light و یا طراحی پوشش بر اساس تکنیک های Lead Free (در این روش ها به جای تضعیف پرتو تابش شده توسط لایه سربی سعی می شود تا پرتو های ایکس به اطراف منحرف شوند) است.

موارد کاربرد
برخی روش های تشخیصی که در آن ها از اشعه ایکس استفاده می شود و مواردی که حضور اپراتور در اتاق پرتو ضروری است و یا مواردی که می خواهیم برخی از نواحی بیمار در معرض تابش پرتو ایکس قرار نگیرد ، از انواع مختلف پوشش های سربی مانند روپوش سربی ، دامن و نیم دامن سربی ، محافظ های تیروئید و گناد و ... استفاده می شود.

 

منبع: ماهنامه مهندسی پزشکی

 

 

کلمات کلیدی: biomedical engineering ، مهندسی پزشکی ، آشنایی با مهندسی پزشکی ، معرفی مهندسی پزشکی ، مهندسی پزشکی گرایش بالینی ، مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک ، مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک ، مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال (بیومواد) ، مهندسی پزشکی ایران ، مهندسی پزشکی دانشگاه پیام نور ، پایگاه آموزشی و اطلاع رسانی مهندسی پزشکی ، اخبار و تازه های مهندسی پزشکی ، مقالات مهندسی پزشکی ، آموزش مهندسی پزشکی ، دانلود کتاب های مهندسی پزشکی ، دانلود جزوه های مهندسی پزشکی ، دانلود نمونه سوالات امتحانی مهندسی پزشکی ، رادیولوژی ، تصویربرداری پزشکی ، روپوش سربی ، ایمنی

کد امنیتی رفرش

آشنایی با مهندسی پزشکی

آشنایی با تجهیزات پزشکی

آشنایی با تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی

اخبار و تازه‌های مهندسی پزشکی

مقالات مهندسی پزشکی

جزوات دانشگاهی و نمونه سوالات امتحانی

معرفی کتاب ، نرم افزار و سایت

ویدیو و انیمیشن آموزشی

دانلود فایل