آشنایی با تخت های الکتریکی
در این مقاله می خواهیم به بررسی تختهای الکتریکی موتوردار که در بخشهای مراقبتهای ویژه استفاده میشود ، بپردازیم. تختهایی که تمام حرکات آنها بوسیله موتورهای الکتریکی انجام میشود ، بیمار و پرستار را قادر میسازند تا به راحتی ارتفاع و موقعیت تخت را تنظیم کنند و دیگر نیازی به اهرمهای دستی برای تغییر موقعیت تخت نیست.
وسایل جانبی اینگونه تختها ، باعث افزایش کارآیی آنها در بخشهای مراقبتهای ویژه میشود. این وسایل اغلب شامل صفحات زیرسری و زیرپایی جداشدنی ، کنترلهایی برای انجام عملیات احیاء قلبی ریوی (CPR) و سازگاری با اشعه ایکس هستند.
اصول عملکرد
به طور کلی طراحی تختهای الکتریکی به دو دسته عمده طبقهبندی میشود که در همه آنها انتقال قدرت از موتورهای الکتریکی به چرخ دندهها ، مارپیچها ، اهرمها و قرقرهها باعث بالا و پایین رفتن تخت و یا حرکت قسمتهای مختلف آن میشود.
در اینگونه از تختها تشک روی یک سطح صاف قرار میگیرد ، این سطح معمولاً از سه یا چهار قسمت به هم لولا شده تشکیل شده است و میتواند موقعیت نشسته و یا نیمه نشسته را برای بیمار فراهم آورد و یا وی را در حالت ترندلنبرگ (Trendelenburg) و یا معکوس آن قرار دهد.
برخی از تختها قادر هستند تا موقعیتهای خاص دیگری را نیز فراهم میکنند.
در بسیاری از تختها برای حرکات تنظیم ارتفاع ، حرکت قسمت سر و حرکت قسمت پا ، موتورهای جداگانه ای وجود دارد. برخی از تولیدکنندگان تختهای ویژهای برای افراد سنگین وزن و چاق تولید میکنند. اینگونه تختها معمولاً پهنتر از اندازه معمول بوده و ساختار آنها مستحکمتر است. اندازه چرخها نیز در آنها بزرگتر است.
برای عبور تخت از دربهای مختلف ، در برخی از مدلها میتوان عرض (پهنای) تخت را تنظیم کرد. کنترلهای تخت به سه صورت معلق ، تعبیه شده در کنار یا نصب شده در ریل وجود دارند که معمولاً در هر دو طرف یا بالا ، پایین تخت و رو به بیمار قرار میگیرند.
کنترلهای مربوط به پرستار نیز دارای دکمههای مخصوص برای موقعیتهای ویژه و یا خاموش کردن کنترل بیمار است و در ریلهای کنار به سمت بیرون تخت قرار میگیرند.
برخی از تختها دارای پنجرههای رادیولوسنت (شفاف در مقابل اشعه ایکس) هستند که در انجام عملیات تصویربرداری بسیار کاربردی است. در برخی از آنها نیز نگهدارندههای کاست اشعه ایکس تعبیه میشود.
چرخ با قفلهایی در مفصل و یا ترمز مرکزی باعث آسان شدن انتقال تخت در بخشهای مختلف بیمارستان میشود. چرخهایی با قطر بزرگ باعث آسایش بیمار هنگام انتقال در بخشها میشود و نیز حرکت یکنواختی را برای تخت فراهم میکند. ریلهای کنار تخت نیز در طولها و مدلهای مختلفی مانند تلسکوپی ، تاشدنی ، جمعشونده و ... وجود دارند.
مشکلات عمده
ممکن است بیماران هنگامی که تحت درمان و مراقبتهای پزشکی هستند ، روی تخت و در ریلهای کنار تخت گیر کنند. سازمان غذا و دارو (FDA) و مؤسسه ECRI هنوز در حال دریافت گزارشهای مرگ و جراحتی هستند که برای بیماران در زمان بازکردن ریلهای کنار تخت ، میان ریلهای کنار تخت ، میان ریلها و تشک ، جای سر و جای پا حادث میشود.
در پاسخ به این خطرات ، FDA با همکاری نمایندگانی از صنعت تختهای بیمارستانی ، سازمانهای ملی بهداشت ، مؤسسه ECRI ، گروه حمایت از بیمار و دیگر سازمانهای دولتی در سال 1999 کارگروه ایمنی تختهای بیمارستانی HBSW را تشکیل دادند. این کارگروه پیشنهاداتی را ارایه میدهد که باعث کاهش مشکلاتی از این دست میشود. این اطلاعات در سایت http://www.nst-usa.com موجود است.
بروشورهای آموزشی HBSW تحت عنوان "راهنمای امنیت تخت" مزایا و خطرات ریلهای کنار تخت ، مواردی که برای امنیت بیمار لازم است ، نگرانیهای بیمار و خانواده او هنگام استفاده از ریلهای کنار تخت را به وضوح بیان کرده است.
اطلاعات امنیت ریل تختها بر روی سایت FDA در قسمت Bed Safety موجود است. توصیه میشود از اینگونه تخت ها در بخش های اعصاب و روان استفاده نشود.
کنترلهای روی ریلهای کناری در تختهای جدید نسبت به نفوذ مایعات عایق شدهاند و از وارد شدن شوک الکتریکی در صورت خیس شدن کلیدها و سیمها جلوگیری به عمل میآورند. با اینحال در صورت خیس شدن آنها بهتر است به صورت کامل خشک شوند و قبل از اینکه بیمار روی آنها قرار گیرد ، تست شوند.
توصیه های خرید
دکمههای روی کنترل باید به صورت واضح دارای علامتهایی باشند که کار آنها را نشان دهد. روی کنترل تختهایی که در بخشهای ویژه استفاده میشوند ، باید حالت CPR وجود داشته باشد که در موارد نیاز ، تخت را سریعاً در موقعیت CPR قرار دهد.
در صورت قطعی برق ، نباید خللی در کار تختها ایجاد شود و بتوان از آنها استفاده کرد.
نشانگر حالت ترندلنبرگ و زاویه قسمت سر حتماً باید روی تختهای مراقبت ویژه وجود داشته باشد.
سطح تخت حداقل باید در ارتفاع 83 سانتیمتری از زمین باشد.
وجود ریلهای کناری و ضربهگیرها ممکن است در برخی موارد ضروری باشند.
قطر چرخها باید حداقل 5 اینچ (حدود 13 سانتیمتر) باشد ، چرخان بوده و حداقل دو عدد از آنها دارای قفل باشند.
توصیه میشود که تختهای مراقبت ویژه دارای رویه رادیولوسنت باشند.
تختها ممکن است دارای تجهیزاتی مانند ترازو و یا نشانگر وزن بیمار ، تشکهای کاهنده فشار مانند تشک مواج ، تجهیزات ارتوپدی ، هشدار خروج بیمار از تخت ، قابلیت اتصال به HIS بیمارستانی و ... باشند که در زمان خرید بهتر است به آنها دقت شده و در صورت نیاز سفارش داده شوند.
کلمات کلیدی: biomedical engineering ، مهندسی پزشکی ، آشنایی با مهندسی پزشکی ، معرفی مهندسی پزشکی ، مهندسی پزشکی گرایش بالینی ، مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک ، مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک ، مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال (بیومواد) ، مهندسی پزشکی ایران ، مهندسی پزشکی دانشگاه پیام نور ، پایگاه آموزشی و اطلاع رسانی مهندسی پزشکی ، اخبار و تازه های مهندسی پزشکی ، مقالات مهندسی پزشکی ، آموزش مهندسی پزشکی ، دانلود کتاب های مهندسی پزشکی ، دانلود جزوه های مهندسی پزشکی ، دانلود نمونه سوالات امتحانی مهندسی پزشکی ، تخت الکتریکی ، تخت پزشکی ، تخت بستری ، انواع تخت های بستری الکتریکی